Social media worden door meer dan een derde van de hele wereld gebruikt. Social media hebben dus een behoorlijk grote invloed op de samenleving. Maar wat is de invloed van social media op ons lichaam? Het YouTube-kanaal AsapSCIENCE deed er onderzoek naar. En dit zijn de resultaten!

 

Verslaafd aan social media

Moeite met je telefoon wegleggen of je computer af te sluiten? 5 tot 10 procent van de internetgebruikers is niet in staat om te bepalen hoeveel tijd ze online doorbrengen. Het gebruik van internet en sociale media is een verslaving. Hersenscans van deze gebruikers laten zien dat er in de hersenen een soortgelijke stoornis is als bij mensen die een drugsverslaving hebben. Sociale media werken verslavend, omdat je bij iedere interactie een soort ‘beloning’ krijgt. Je zet een foto op Facebook en de likes stromen binnen en je wil toch steeds even checken hoeveel likes je al hebt.

Multitasking

Je zou zeggen dat mensen die constant schakelen tussen verschillende sociale media en websites beter zijn in multitasking, maar studies laten anders zien. Zware socialemediagebruikers presteren veel slechter tijdens task switchting testen. Als je veel multitaskt online, vermindert juist het vermogen om te filteren en maakt het moeilijker voor je hersenen om informatie op te slaan.

Phantom vibration syndrome

Komt je dit bekend voor? Je denkt dat je telefoon trilt, maar als je op je scherm kijkt, heb je geen bericht? Je denkt dat je telefoon afgaat, maar in werkelijkheid gebeurt dit niet. Een studie geeft aan dat 89 procent van de proefpersonen dit minstens een keer in de twee weken ervaart. Onze hersenen slaan op hol…. Ons brein wordt getriggerd op een manier waarop ze nog nooit getriggerd zijn in het verleden. Bizar toch?

 

Gelukshormoon

Sociale media triggeren ook het gelukshormoon dopamine. Met behulp van MRI-scans is er aangetoond dat we blijkbaar gelukkig worden als we met social media en onze eigen opvattingen bezig zijn. We houden er allemaal van om over onszelf te praten, toch?
Grappig feitje: als we face-to-face tegen iemand praten, praten we 30 tot 40 procent over onszelf, maar op sociale media praten we 80 procent van de tijd over onszelf. Het gelukshormoon wordt nog meer gestimuleerd hoe meer gebruikers je hebt.

 

Relaties online

Studies die zich richten op relaties hebben aangetoond dat mensen die elkaar voor het eerst online hebben ontmoet, de neiging hebben om elkaar aardiger te vinden. Het internet heeft onze verbale communicatie veranderd, maar degenen die er misschien wel het meeste toedoen, komen steeds dichterbij. Bijzonder!
Meer weten over het uitbesteden van social media? Klik hier
Open chat
1
Heb je een vraag?
Hallo, stel je vraag via WhatsApp